FÖLJ OSS PÅ       

BLOGG

Plastbanta är ordet på allas läppar just nu! Vi ska rensa ut de farliga plasterna och befria våra hem från kemikalierna som lurar i alla skrymslen och vrår. Gemensamt för alla plaster är att de släpper ifrån sig mest ämnen när de värms upp. Om de värms upp i kontakt med mat är det därför inte svårt att räkna ut att kemikalierna tar en genväg in i kroppen. Därför har jag valt att lägga mest krut på plastbantningen i köket och sedan börjat byta ut de saker som vi använder mest frekvent.

KÖKSREDSKAP
När det handlar om redskap som skedar, vispar, stekspadar och slevar är det ju ganska enkelt att byta ut dem man har i plast. Själv använder jag köksredskap tillverkade av 100 % ekologisk bambu. Förutom att det är ett hållbart, miljövänligt, giftfritt och ekologiskt alternativ till köksredskap i plast är de otroligt vackra och en fröjd för ögat! 

LÄS MER OCH KÖP HÄRSTEKPANNA
Jag började med vår stekpanna i teflon. All så kallad nonstick-beläggning ska man undvika då materialet består av perfluorerade ämnen som inte är nedbrytbara och därför stannar kvar i våra kroppar och vår miljö för all framtid. Jag tänker på hur många teflonpannor som vi använt tills beläggningen på botten börjat släppa. De resterna finns numera i våra kroppar och kommer aldrig att kunna försvinna därifrån. Alla så kallade perfluorerade ämnen ska man så gott det går försöka undvika. Andra ställen där dessa ämnen används är vattenavvisande kläder och skor som Gore-tex samt i vissa rengöringsprodukter, allväderskläder, tält, stoppade möbler, läderimpregnering, fönsterputs, bakplåtspapper och bilvårdprodukter mm. Alla med egenskapen att stöta bort vatten och smuts eller fett. Så en hederlig gammal stekpanna i gjutjärn är min bästa rekommendation.MATLÅDOR

Får det lov att vara lite varm plast till lunch? Inte? 
Idag har jag nästan bara matlådor i rostfritt stål. Men skulle jag ha en matlåda i plast är jag noga med att alltid lägga upp min mat på en tallrik innan jag värmer den i mikron. Den viktigaste grundregeln när det gäller användningen av plast är att aldrig använda förpackningarna till annat än det de är avsedda för. Glassbyttor ska till exempel inte återanvändas som matlådor och definitivt inte upphettas i mikrovågsugnen.

LÄS MER OCH KÖP HÄR

DURKSLAG
Kokhet pasta och pastavatten som får gotta sig med plasten en stund? Nej tack! Ett durkslag i rostfritt passar mig mycket bättre.

VATTENKOKARE
När vår vattenkokare gick sönder valde vi att inte köpa en ny. Jag kokar mycket hellre vattnet på spisen.SKÄRBRÄDOR

Alla skärbrädor i plast åkte ut och in kom istället skärbrädor i trä. De är dessutom jättevackra!

LÄS MER OCH KÖP HÄR
DISKTRASOR

Jag vet inte hur det är med er men Wettextrasor är bland det äckligaste jag vet. Som tur är finns det ju andra och betydligt bättre alternativ! I mitt kök är Växbo Lins fantastiska disktrasor i 100 % lin ett måste. När den är smutsig kokar jag den i en kastrull med vatten på spisen eller tvättar den i tvättmaskinen, så är den som ny igen.

LÄS MER OCH KÖP HÄR
2018-04-08 @ 16:03:57
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden CbLDXG:
Kommentarer:
Fortsätt »