FÖLJ OSS PÅ       

BLOGG

Ekologisk bomull är sedan många år ett begrepp som många känner till. Varor av ekologisk ull är och har varit en sällsynthet eftersom insektsangreppen i de stora ullproducerande länderna Australien och Nya Zeeland varit ett stort problem. Hittills har man ansett det vara otänkbart att avstå från kemiska bekämpningsmedel.

En grupp farmare på Bank Peninsula i Nya Zeeland bestämde sig för att trotsa svårigheterna med att bedriva ekologisk fåravel. De behandlar fåren med insektsmedel endast vid ett tillfälle, istället för upprepade gånger som tidigare varit praxis. En behandling är nödvändig för att undvika plågsamma insektsangrepp. Då behandlingen sker tidigt i uppfödningen innebär det att inga eller endast försumbara rester finns kvar i den färdiga ullen. Inga kemikalier - varken på fälten eller i den mat som fåren äter förekommer - och ingen antibiotika används under uppfödningen. Dessutom har en särskild tvättmetod tagits fram för att skona den yttre miljön. Tillverkningen av den ekologiska ullen kontrolleras av ett oberoende ackrediterat laboratorium som testar och godkänner varje enskilt parti.

Av den ull från Bank Peninsula som är lämplig för plädar och filtar har Klippan Yllefabrik köpt upp hela årets produktion. Klippan Yllefabrik blir alltså ensamma på marknaden med detta material. Eftersom tillgången på ekologisk ull inte motsvarar deras totala behov, har de valt att producera pläden Ralph och Björk i den ekologiska lammullen. 

Plädar från Klippan Yllefabrik
Unna dig själv eller någon du tycker om en riktigt mysig och vacker pläd från svenska Klippans Yllefabrik.
Läs mer och köp: https://www.jdots.se/sv/artiklar/pladar/index.html

2017-01-23 @ 12:52:12
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden 7BEVjN:
Kommentarer:
Fortsätt »