FÖLJ OSS PÅ       

BLOGG

Snart tändas tusen juleljus!
Lagom till advent har vi tagit in röda och mörkgröna herrgårdsljus i webbshoppen. Att stöpa ljus för hand kräver stor skicklighet och kunskap om den 150 år gamla metoden.

Hur tillverkas ljus?
Ljus görs av stearin, paraffin eller en blandning av dessa båda ämnen - så kallade kompositionsljus. Båda ämnena finns i en mängd olika kvalitetsklasser och en regel som gäller är att ju renare massa desto bättre ljus. VIO Ljusfabrik som tillverkar våra populära handstöpta herrgårdsljus använder endast det renaste stearinet och paraffinet.

Stearinljus
Stearin tillverkas av animaliska och/eller vegetabiliska fetter. Stearin är ett hårdare material som gör ljusen tåligare för högre temperaturer, därför kroknar de inte i ett soligt fönster. Massan smälts, därefter kyls den något innan den används i tillverkningen. Denna process gör ljusen hållfastare.

Paraffinljus

Paraffin är en raffinerad oljeprodukt. VIO Ljusfabrik använder RAL-certifierat paraffin med högsta renhet, godkänt av livsmedelsverket. Paraffinljus är tåliga och brinner bra men är känsligare för varma och soliga fönster.

Kompositionsljus

För att stöpa ljus krävs en blandning av stearin och paraffin. De vackra brinnegenskaperna hos stearinet samt den längre brinntiden av paraffinet gör att kompositionsljus är både tåliga och brinner med en stor, klar låga utan att rinna eller ryka. Vekarna doppas i blandningen tills ljusen har önskad tjocklek.

Veken

Ljusvekar tillverkas av bomull som prepareras med borsyra, salmiak och fosfater. Detta för att den rena bomullen brinner alltför snabbt och dessutom ryker. Genom att veken är flätad böjer den sig ut från lågan och förbränns. Ljuset avger mest värme åt det håll som veken pekar, vrid därför ljusen ut från varandra om du har dem i en grupp.

TIPS TILL GLÖGGFESTEN.
Istället för en julblomma föreslår vi att du tar med dig en förpackning svenska handstöpta herrgårdsljus. Ljusen är 38 cm långa och har en brinntid på cirka 13 timmar. De ligger i fina presentförpackningar om 6 ljus och är en väldigt uppskattad present. En strålande succé!
SVENSKA HANDSTÖPTA HERRGÅRDSLJUS.
Läs mer och köp: https://www.jdots.se/sv/artiklar/klimatshoppen/ljuskallor/index.html

2015-11-17 @ 11:30:27
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden aKwFCD:
Kommentarer:
Fortsätt »