FÖLJ OSS PÅ       

BLOGG

Plast + mat + värme är en vanlig men superdålig kombination!
Förr hade jag alltid med mig en matlåda i plast till jobbet och efter att ha värmt den i micron åt jag direkt ur den. Enkelt och väldigt bekvämt. Jag hade inte en tanke på att min plastlåda skulle kunna vara giftig!
På sista tiden har jag dock fått upp ögonen för plast, vad den innehåller, hur den fungerar och framför allt vad den gör med min mat. När en matlåda i plast värms upp läcker den ut giftiga ämnen, men även fettet i maten löser upp kemikalierna, som ftalater och Bisfenol A. Alla gifter som läcker ut hamnar i min mat! Detta sker varje gång man använder en matlåda av plast. Både ftalater och Bisfenol A är kopplade till en rad olika hälsoproblem. Bisfenol A är en viktig beståndsdel i plast och den gör plasten hård, lätt och genomskinlig. Det skrämmande med Bisfenol A är att det är ett hormonstörande ämne som ger ökad risk för cancer, allergi och diabetes. Ftalater används som mjukgörare i plast trots att studier visar på att det är hormon- och fortplantningsstörande och kan skada oss redan under fosterstadiet. Det finns även kopplingar mellan ftalater och cancer, övervikt, autism, ADHD, åderförkalkning, astma och allergi.

För ungefär ett år sedan var jag i Indien och jobbade. I Indien vill man helst äta nylagad/hemlagad mat till lunch. Oftast tar man dock inte själv med sig matlådan till jobbet, utan får den levererad till sig vid lunchtid. Den klassiska indiska matlådan kallas ”tiffin” och består av olika ihopknäppbara delar, där exempelvis curry, ris, linser och bröd kan förvaras separat. När jag åkte hem var jag bara tvungen att köpa med mig några matlådor hem. Nu slipper jag äntligen mina repiga och sunkiga plastlådor och bäst av allt de är helt giftfria!
Vill du också ha en klassisk indisk matlåda i rostfritt klicka HÄR!

Matlåda i rostfritt

Läs mer och köp: https://www.jdots.se/sv/artiklar/klimatshoppen/matlada/index.html

2015-04-29 @ 11:32:37
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden KJfANJ:
Kommentarer:
Fortsätt »