FÖLJ OSS PÅ       

BLOGG

Själv har jag alltid med mig en tygkasse i handväskan och avstår nästan alltid onödiga plastpåsar när jag handlar. När butiksbiträdena erbjuder mig en påse så avböjer jag. Jag tackar och säger att jag kan ta drycken, plagget eller boken i handen eller i min tygkasse. Så enkelt är det att göra en liten insats och spara på jordens resurser.

Europeiska kommissionen har lagt fram ett lagförslag som kan minska användningen av plastkassar med 80 procent de kommande fyra åren. Enligt förslaget måste EU-länderna motverka användningen av tunna plastkassar, på det sätt de anser lämpligt. De kan till exempel införa avgifter eller förbud, eller sätta upp nationella minskningsmål. Vi använder i genomsnitt 198 engångsplastpåsar per person och år. Det motsvarar en påse om dagen för ett hushåll. Men det varierar kraftigt mellan länderna, från 4 per år och person i Danmark och Finland till 466 i Polen, Portugal och Slovakien.

Ändrat konsumentbeteende
I många EU-länder som har obligatoriska avgifter för plastpåsar har användningen minskat kraftigt eftersom konsumenterna måste betala för varje ny påse. Mataffärer och andra affärer delar ut nästan 100 miljarder påsar varje år. Påsarna används kanske bara i 20 minuter men tar hundratals år att bryta ner. Varje år hamnar 8 miljarder påsar i floder och sjöar eller skräpar ner våra städer och naturen.

Farligt för djur och natur
Plastpåsar som sköljs ut till havs hamnar ofta i djurs och fåglars magar. Det kan döda valar, sälar, måsar och de många hotade sköldpaddsarterna. I Nordsjön har 94 procent av alla fåglar plast i magen. I Medelhavet står plastpåsarna för 73 procent av plastavfallet längs den toskanska kusten i Italien. EU hoppas att förslaget ska bidra till att förändra inställningen till konsumtion och sopor. Förslaget gäller bara tunna plastkassar, eftersom de inte återvinns eller återanvänds i samma utsträckning som tjockare kassar. EU-ländernas miljöministrar har uppmanat kommissionen att göra något åt problemet på EU-nivå. Man har också hållit samråd som har visat på ett brett stöd för ett EU-initiativ.

Texten kommer ifrån Europeiska kommissionen: http://ec.europa.eu/news/environment/131108_sv.htm

 Säg nej tack till onödiga plastpåsar!

2014-01-21 @ 14:56:42
#1
Gunnel Lenneryd
I Rwanda har det varit förbjudet med plastkassar/plastpåsar länge. Man får lämna dem i tullen och köpa tygkassar i stället. Rwanda är det renaste land vi har besökt, liksom Singapore, inget klotter förekom heller. En lördag i varje månad måste alla medborgare städa, annars får de inte något pass utfärdat. Kanske något att ta efter här i Sverige.
2014-01-22 @ 12:11:02
URL:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden EZRGQ9:
Kommentarer:
Fortsätt »